چندین سال پیش قصد داشتم شروع به برنامه نویسی کنم، با زبانهای مختلفی روبهرو شده بود. همیشه در ذهنم نقش بسته بود که باید تمام این زبانها را یاد بگیرم تا بتوانم موفق باشم. اما یک استاد داشتیم که حرف زیبایی به من زد. به من گفت: در برنامهنویسی، بهترین و بدترین نداریم. یک تخصص یاد بگیر و هر آنچه مربوط به آن هست را هم یاد بگیر. منم به علت علاقهی بیشازحدی که به طراحی سایت و سئو سایت داشتم، تصمیم گرفتم در حوزه وب هر آنچه که کاربردی است را یاد بگیرم. اما بازهم با زبان طراحی سایت زیادی روبهرو بودم. اما سعی کردم همهی آنها را تفکیک کنم تا یک شروع درست و اصولی داشته باشم.
در این مقاله قصد داریم تمام آنچه شما نیاز دارید تا زبانهای طراحی وب سایت را بهتر بشناسید به شما بگوییم. همچنین با بررسی و مقایسه هرکدام از آنها بهترین زبان برنامه نویسی طراحی سایت را پیدا کنیم تا راحتتر در این حوزه وارد شویم.
اما همانطور که میدانید، برای داشتن یک سایت خوب و اصولی باید چندین مورد را بهدرستی رعایت کنیم. یعنی باید دامنه مناسب داشته باشیم ( اصول انتخاب دامنه). هاست پرقدرت و ایمن مورد بعدی است. بعدازآن نیز مهم است که انتخاب کنیم چه زبانی برای سایت ما مناسب است. مقدمه را از این بیشتر طولانی نخواهم کرد تا به این بحث شیرین و جذاب بپردازیم.
اولین کار برای یادگیری طراحی وب سایت
اولین کار برای اینکه به حوزه طراحی سایت ورود کنیم، این است که زبانهای لازم برای طراحی سایت را به خوبی بشناسیم. یعنی اینکه بدانیم کلاً چند زبان برای این کار وجود دارد و ویژگیهای هرکدام چیست. سپس تشخیص دهیم سایتی که میخواهیم طراحی کنیم فروشگاهی، خبری یا شرکتی است. چون هرکدام از این موضوعات دنیای مخصوص به خودش را دارد.
بهطورکلی ما برای طراحی با ۲ بخش front end (ظاهر سایت) و back-end (باطن سایت و ارتباط با سرور) روبهرو هستیم. هرکدام از این 2 بخش دارای زبانهای مخصوص به خود هستند که کارشناسان مربوط به خودشان را دارند.
زبانهای برنامهنویسی که front-end هستند مخصوص زمانی هستند که میخواهیم شکل و ظاهر یک سایت را طراحی کنیم. بهعنوانمثال قصد داریم دکمهی داخل سایت قرمز باشد. مکان آن بالا سمت چپ باشد. اما اینکه وقتی روی دکمه میزنیم و ثبتنام میکنیم، به زبان back-end سایت مربوط میشود. زیرا این دکمه باید بررسی کند که مثلاً ایمیلی که واردشده صحیح است یا آنکه در سایت وجود دارد یا نه. ازاینرو لازم است برای ورود به حوزه طراحی وب با این 2 بخش در ابتدا آشنا باشیم.
اولین قدم برای یادگیری زبان طراحی سایت شناخت است
انواع زبان های طراحی سایت
ما در بخش فرانتاند سایت با 3 زبان روبهرو هستیم. html، css، java script سه زبانی هستند که میتوانیم با آنها طراحی سایت خود را انجام دهیم. jQuery نیز وجود دارد که نمیتوان آن را زبانی جدا گفت. زیرا یکی از کتابخانههای زبان js یا همان جاوا اسکریپت است.
اما در بخش بکاند سایت با زبانهای زیادی روبهرو هستیم. زبانهای php، python، سی شارپ، java، Ruby بهترین و مورد استفاده ترین آنها هستند. اما اینکه کدام یک از این پنج زبان بهترین هستند و کدامیک یادگیری آسانتری دارند، بحثی است که در ادامه به آنها خواهیم پرداخت.
زبان های برنامه نویسی front-end
تا اینجا به معرفی اجمالی هرکدام از آنها پرداختیم. فهمیدیم که هر بخش از وبسایت را با کدام زبان یا زبانها برنامهنویسی طراحی وب میتوان طراحی کرد. اما در این بخش و در ادامه قرار است ریزتر شویم. یعنی جز به جز زبانهایی که برای بخش فرانتاند یا همان ظاهر سایت مناسب هستند و باید از آنها استفاده کرد را به شما بگوییم.
ظاهر سایت را با زبان های طراحی سایت front-end می سازند
1. html
اولین زبانی که باید برای ورود به طراحی وبسایت آن مسلط باشیم، html هست. html زبان نشانهگذاری ابر متنی است و مخفف کلمهی HyperText Markup Language است. این زبان برای توصیف کردن ساختار صفحاتی بهکار میرود که ما میخواهیم از آنها در طراحی سایت استفاده کنیم. بهعنوانمثال تگ title یا تگ body و تگهای دیگر دستورالعملهایی هستند که ما باید برای ساختار وبسایت خود از آن استفاده کنیم. بهطور کل اگر طراحی website را یک ساختمان بدانیم، زبان html ستونها و آجرهای یک ساختمان است.
2. css
css که سی اس اس خوانده میشود به معنی شیوهنامه آبشاری است و مخف کلمهی Cascading Style Sheets است. همانطور که کلمهی style در آن به کار رفته است کاملاً مشخص است برای چه چیزی استفاده میشود. درست حدس زدید. برای استایل دهی به تگهای html ما بهکار میرود. مثلاً شما یک تگ بهعنوان h1 در سایت خود قرار میدهید. این تگ، تگ عنوان است. شما میتوانید با استفاده از css به این تگ استایل دهید. مثلاً رنگ، اندازه، جایگاه و… آن را تغییر دهید. در مثال همان ساختمانی که در بالا به شما عرض کردم، css سیمان و کاشیکاری روی ساختمان است.
3. js
js که مخفف کلمهی java script است، مهمترین زبان برنامهنویسی طراحی ظاهری سایت است. ۲ زبان قبل را نمیتوان بهطورکلی یک زبان در نظر گرفت. زیرا بسیار محدودیت داریم و نمیتوانیم کارهای زیادی با آنها انجام دهیم. اما نباشند هم سایتی وجود ندارد. اما جاوا اسکریپت را میتوان یک زبان برای طراحان سایت در نظر گرفت.
جاوا اسکریپت یک زبان سطح بالا است که دستورات راحت و برخی اوقات پیچیدهای دارد. این زبان با کتابخانهی قدرتمندی به نام جی کوئری که دارد، میتواند ویژگیهای شگفتانگیزی را برای شما ایجاد کند. اما فراموش نکنید که جاوا اسکریپت با جاوا کلاً دو زبان مختلف هستند و هیچگاه این دو را یکی ندانید.
کتابخانههای دیگر جاوا اسکریپت عبارتند از: angular js، node js، react js که هرکدام از آنها ویژگی خاص خودشان را دارند و برای جایگاه خاصی طراحی شدهاند.
بهطورکلی برای اینکه بتوانیم خیلی سریع فرانتاند را یاد بگیریم، یادگیری جاوا اسکریپت، css و html و کتابخانه جی کوئری مهم هستند. پس از یادگیری هرکدام از آنها و استاد شدن در آنها میتوانید کتابخانههای دیگر و حتی بوت استرپ را نیز یاد بگیرید. اما فراموش نکنید همهی این کتابخانه مستلزم این است که زبانهای css, html, js را به خوبی یاد گرفته باشید.
زبان های برنامه نویسی back end سایت
حالا که متوجه شدید ظاهر سایت را چگونه میتوان طراحی کرد، حالا نوبت آن میرسد تا قلب وبسایت را نیز راهاندازی کنیم. زبانهایی همچون php, python, سی شارپ، rubby و java زبانهایی هستند که میتوان ارتباط سایت با سرور را پیادهسازی کرد. در زیر قصد داریم هرکدام از آنها را توضیح اجمالی دهیم تا یک آشنایی مختصر با هرکدام داشته باشید. بهطورقطع زبانهای دیگری برای این بخش وجود دارد که کمتر مورداستفاده قرار میگیرند. به همین دلیل به پرطرفدارترین آنها در ادامه خواهیم پرداخت.
1. php
پی اچ پی که به انگلیسی آن را php مینویسند یک زبان شیگرا است. این زبان فقط برای طراحیوب توسعهیافته است. زبان php در سال ۱۹۹۵ میلادی توسط راسموس لردورف توسعهیافته است. جدای از این موارد پی اچ پی زبانی متنباز و اسکریپتی است که در بین طراحان سایت از محبوبیت فراوانی برخوردار است. این زبان تا حدودی مشابه زبان C است. به همین دلیل توانسته است محبوبیت زیادی را در بین برنامهنویسان حوزه وب کسب نماید.
بیش از ۸۰ درصد وبگاههای دنیا از php استفاده میکنند. سیستم مدیریت محتوا وردپرس هم بر پایه PHP است. سایتهایی همچون فیسبوک، ویکیپدیا و سایتهای معروف دیگر از این زبان برنامهنویسی برای طراحی سایت استفاده کردهاند. ازاینرو میتوان روی این زبان حساب ویژهای باز کرد.
از نکات مثبت این زبان میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- قابل اجرا بر تمام پلتفرمها مانند: ویندوز و لینوکس
- یادگیری آسان
- منابع یادگیری بسیار
- بازار کار عالی
- سرعت اجرای بالا
2. python
پایتون یک زبان برنامهنویسی سطح بالا و همهمنظوره است. همچنین این زبان، زبان برنامهنویسی مفسری نیز هست. اولین بار در سال ۱۹۹۱ توسط خیدوفان روسوم طراحی شد. هدف اصلی این زبان برنامهنویسی، سادهنویسی و راحت نویسی است. بهطوریکه در چند سال اخیر افراد زیادی را علاقهمند به خود کرده است. هرکدام از آنها نیز اعتقاد دارند این زبان، بهترین زبان برای طراحی سایت و برنامهنویسی است. python زبانی چندمنظوره و شی گرا است و برای توسعه و ساخت هر برنامهای بهکار میرود. موارد کاربردی آن در توسعه طراحی سایت، تحلیل دادهها، برنامههای کامپیوتری است.
با این تفاسیر متوجه شدیم که پایتون زبانی فقط برای توسعه وب نیست. بلکه در هر زمینه برنامهنویسی که فکر کنید، کاربردی است. خوبی این زبان این است که یادگیری سادهای دارد. همچنین منابع رایگان و پولی زیادی در اینترنت برای یادگیری آن وجود دارد که میتوانید از آنها نیز استفاده کنید. زیرا زبانهای سطح بالا به زبان انسان بسیار نزدیک هستند. درنتیجه ما میتوانیم راحتتر آنها را یاد گرفته و استفاده کنیم.
از نکات مثبت آن میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- زبان سطح بالا
- یادگیری آسان
- دارای کتابخانههای بسیار
- دسترسی آسان به آموزشها
- قابلاستفاده در پایگاه دادههای بزرگ
- استفاده گوگل از پایتون
- بازار کار مناسب
3. java
جاوا یک زبان برنامهنویسی شیگرا است که در سال ۱۹۹۱ توسط جیمز گاسلینگ اختراع شد. این زبان برنامهنویسی بسیار شبیه به زبان برنامه نویسی C++ است. این زبان قابلحمل است. این شرکت با شعار “یک بار بنویس و همه جا اجرا” توانست توجه بسیاری را به خود جلب کند. زبان برنامه نویسی java برای انواع برنامهها کاربرد دارد. برنامههایی مانند تحت وب، گوشی همراه، دسکتاپ، ربات و حتی برای برنامههای سنگین و پیچیده نیز کاربردی است.
از نکات مثبت آن میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- بازار کار خوب در ایران
- قابلاجرا در pc های مختلف با سختافزارهای گوناگون
- استفاده آسان
- سادهتر از c++
- امنیت مناسب
4. سی شارپ (c#)
سی شارپ یکی از زبانهای سطح بالا و شیگرا است. این زبان توسط شرکت مایکروسافت ارائهشده است. همچنین زبان c شارپ بر پایهی c است که توسعه داده شده است. این زبان همهمنظوره برای پروژههای بزرگ و همچنین اقتصادی بسیار کاربردی و خوب است. خوبی این زبان برنامهسازی این است که میتوانید برای برنامههای ویندوز، android، IOS و حتی وب برنامهنویسی کنید. چندمنظوره بودن این زبان همینجا ثابت میشود.
اما دقت کنید که کارایی اصلی این زبان برای برنامههایی است که در نسخه ویندوز ارائه میشوند. برای ساخت سایت باید در کنار این زبان، از فنّاوری ASP.NET که در ادامه به آن میپردازیم نیز استفاده کنید. وبسایتهایی مانند مایکروسافت، MSN و حتی دیجی کالا نمونه مثالهایی هستند که از سی شارپ و با تکنولوژی asp.net استفاده کردهاند.
ASP.NET
برخلاف بسیاری از افراد که فکر میکنند، asp.net یک زبان برنامهنویسی است، باید بگوییم که سخت در اشتباه هستند. زیرا ASP.NET یک چارچوب یا فریم ورکی است برای توسعه وب که توسط مایکروسافت ارائهشده است. اگر به چندین سال قبل برگردیم، asp.net از پلتفرمهای دیگر پشتیبانی نمیکرد. اما امروزه به دلیل تلاشهایی که شرکت مایکروسافت کرده است، تا حد زیادی میتوان گفت در پلتفرمهای دیگر نیز پشتیبانی میشود.
بسیاری ASP.NET را با زبان PHP مقایسه میکنند که این نیز تا حدی مشکل دارد. زیرا هیچگاه نباید یک زبان برنامهنویسی با فریم ورک مقایسه شود. ازاینرو باید asp.net را با فریم ورکهایی نظیر LARAVEL که برای PHP ارائهشدهاند مقایسه کرد. اما این را بدانید که از asp.net میتوانید در برنامههای تحت وب بزرگ و پیچیده بهسادگی استفاده کنید. این فریم ورک به شما امکانات سادهای را در ابتدا میدهد که بتوانید بهراحتی برنامهنویسی را شروع کنید. رابط کاربری آسان یکی از خصوصیات مثبت ASP.NET است.
5.Ruby
زبان برنامهنویسی Ruby (روبی) زبانی شیگرا، متنباز و ساده است. کاربرد اصلی آن نیز در توسعه سایت است. این زبان ژاپنی در سال ۱۹۹۰ توسط یوکیهیرو ماتسوموتو اختراع شد. نکتهی جالبی که درباره زبان روبی میتوان گفت این است که در لینوکس توسعهیافته است. اما به دلیل قابلحمل بودن آن در اکثر پلتفرمها قابلاستفاده خواهد بود.
این زبان قدرت فوقالعاده خود را از فریم ورک پیشرفته خود بهدست آورده است. فریم ورک Ruby on Rails یک فریم ورک منبع باز محسوب میشود که توانسته است روبی را پرقدرت در بین زبانهای سمت سرور جلوه دهد. وبسایتهای زیادی از این زبان استفاده کردهاند که توییتر در صدر استفادهکنندگان آن است.
از نکات مثبت این زبان میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- پرقدرت در بین زبانهای دیگر
- قابلحمل
- توسعهپذیر
- شیگرا
- پرکاربرد در توسعه سایت
راحت ترین زبان برای طراحی سایت
حال که متوجه شدیم کدامیک از زبانهای طراحی سایت برای بکاند و کدامیک برای فرانت اند هستند، نوبت به آن میرسد یک دستهبندی هم برای آنها داشته باشیم.
بهطور کل نمیتوان سخت و یا راحت برای هرکدام از آنها اشاره کرد. اما میتوان یک طبقهبندی داشت که برای یادگرفتن هرکدام از آنها ابتدا از کدام بخش شروع کنیم. به همین دلیل در لیست زیر به ترتیب زبانهایی که بهتر است یاد بگیرید تا یک طراح سایت خوب و حرفهای شوید را دستهبندی کردهایم.
- html
- css
- java script
- php
- nodeJs
- Reactjs
- python
راحتترین طبقهبندی که میتوان کرد همین بخش است. شما ابتدا باید بدانید یک وبسایت چه تگها و المان هایی دارد. به همین دلیل باید در ابتدا html را بلد باشید. بعدازآن باید بلد باشید که چگونه به این تگها استایل دهید، پس زبان css را باید یاد بگیرید. در ادامه باید بلد باشید که چگونه میتوان به قلب هر المان رفت و آن را تغییر داد، پس زبان js مناسب است. حال که طراحی فرانت را کامل یاد گرفتید، نوبت به زبان سرور میرسد. php آسانترین زبانی است که میتوانید یاد بگیرید. بعدازآن نوبت به افزایش دانش شما در سمت فرانت میرسد که باید کتابخانههای آن را یاد بگیرید و همینطور ادامه دهید.
کدام زبان برنامه نویسی برای طراحی یک سایت بهتر است؟
- html
- css
- php
- js
شما بادانش درباره این زبانها بهراحتی میتوانید یک طراح سایت در سطح خوب شوید. در طول 4-5 ماه نیز میتوانید بهراحتی تمام آنها را یاد بگیرید و تا یک سال تجربه کسب کنید و به کسب درآمد بپردازید. اما سعی کنید تا یک کدام از آنها را یاد نگرفتید، سراغ بعدی نروید. زیرا اینها زبانهای وابسته به هم هستند که همواره در صورت نداشتن دانش درباره آنها شمارا بهاشتباه خواهند انداخت.
تشخیص زبان برنامه نویسی سایت
یکی دیگر از مواردی که باید هر طراح سایت بداند، ابزارهاست. شما با استفاده از ابزارها میتوانید هر سایت را آنالیز کنید. حال فرقی ندارد ازنظر سئو سایت باشد یا آنکه شما بخواهید زبان طراحی آن سایت را بهدست آورید. بههرحال باید یک سری ابزار را بدانید که وجود دارد که برخی اوقات بهکار شما خواهد آمد.
استفاده از سایت builtwith
شما با مراجعه به سایت builtwith میتوانید تمام زبانها و افزونههایی که در سایت موردنظر استفادهشده است را پیدا کنید. حال فرقی ندارد این سایت وردپرسی یا cms اختصاصی باشد. تمام مواردی که در سایت وجود دارد را برای شما نمایش میدهد. فقط کافی است آدرس سایت موردنظر را وارد کنید.
افزونه کروم
گوگل کروم افزونههای زیادی برای هر کاری در اختیار شما قرار میدهد. حتی افزونهای دارد که میتواند رنگ هر سایتی را تغییر دهد. اما ما قصد نداریم در این بخش به معرفی تمام افزونههای بپردازیم. ، wappalyzer افزونهای معروف است و حجم زیادی را اشغال نمیکند. شما با نصب این extention و فعال کردن آن با مراجعه به هر سایتی بهراحتی میتوانید افزونهها و تکنولوژیهای استفادهشده در آنها را پیدا کنید.
زبان برنامه نویسی سایت های بزرگ
در این بخش که آخرین بخش ماست، قصد داریم زبانهایی که در سایتهای محبوب دنیا استفادهشده است را معرفی کنیم. با این چند مثال میتوانید بهراحتی تصمیمگیری کنید که کدام زبان، بهترین زبان برای طراحی سایت و مناسب شما است.
گوگل
گوگل با بیش از ۱ میلیارد بازدیدکننده در دنیا، محبوبترین سایت اینترنتی در جهان است. زبانی که در بخش فرانتاند آن استفاده شده است، جاوا اسکریپت است. در بخش بکاند یا همان سمت سرور آن نیز از مجموع زبانهای پایتون، جاوا، GO، سی و سی پلاس پلاس استفادهشده است.
یوتیوب
یوتیوب نیز یک سایت اینترنتی برای به اشتراکگذاری ویدئوها است که تحت نظر گوگل فعالیت میکند. این سایت نیز محبوبترین سایت اینترنتی در دنیا است که متأسفانه در ایران محدودشده است. زبانی که برای بخش فرانت-اند آن استفادهشده است، جاوا اسکریپت است. در بخش بکاند آن از زبانهای GO، سی پلاس پلاس و سی، پایتون و جاوا استفادهشده است.
فیس بوک
فیسبوک یکی از محبوبترین شبکههای اجتماعی در کل دنیا است که در ایران نیز محدود است. در اصل در ایران دیگر از این شبکه اجتماعی استفاده نمیشود و جای خود را به اینستاگرام داده است. در بخش فرانتاند آن از زبان جاوا اسکریپت استفادهشده است. همچنین در بخش بکاند آن از مجموع زبانهای جاوا، پی اچ پی و پایتون استفادهشده است. این سایت در ماه بیش از ۹۰۰ میلیون بازدید به همراه دارد.
وردپرس
وردپرس یک سیستم مدیریت محتوای محبوب در دنیا است. بهطوریکه بیش از ۵۰ درصد وبگاههای دنیا از این سیستم استفاده میکنند. شما برای طراحی سایت میتوانید بدون یک خط کدنویسی سایت خود را طراحی کنید که در نوع خود بینظیر است. اما جالب است بدانید که در بخش فرانتاند آن از زبان جاوا اسکریپت و در بخش بکاند آن از زبان php استفادهشده است.
کدام زبان طراحی سایت برای سئو مناسب است؟
ما در سئو سایت یک بخشی به نام سئو تکنیکال داریم که به نظرم مهمترین بخش است. زیرا تأثیرات مهمی را در سایت ما خواهد گذاشت. سئو تکنیکال شامل کد نویسی استاندارد، سرعت سایت، ارور ها و… میباشد که دنیایی را شامل خواهد شد. ازاینرو هیچ زبانی وجود ندارد که استاندارد کد نویسی را رعایت نکرده باشد و همهی آنها استاندارهایی را در خود دارند.
در بخش فرانتاند که همهی زبانهایی که معرفی شد، ازنظر ساختاری درست هستند و باید از همانها استفاده کنید. اما به این موضوع دقت کنید که هر دستوری جایگزینی نیز دارد. ازاینرو اگر جایگزین آن دستور وجود دارد و سرعت لود کد را بالا میبرد از آن استفاده کنید.
در بخش ارتباط با سرور نیز زبان php بسیار سرعت بالاتری دارد و بهراحتی میتواند با سرور ارتباط برقرار کرده و دادهها را جابهجا کند.
در پایان
در این مقاله به شما انواع زبان برنامه نویسی طراحی سایت را گفتیم تا یک دید کامل و جامعی را به شما بگوییم. حال فرقی ندارد شما قصد ورود و یادگیری به این حرفه را دارد یا آنکه قصد دارید سفارش طراحی سایت خود را به کسی بسپارید. بههرحال مواردی عرض شد که مهم است افراد حاضر در این حوزه به آن تسلط داشته باشند. اما در هیچکدام از آنها، بهترین زبان برای طراحی سایت وجود ندارد. زیرا هرکدام استفادههای مختلف خود را دارند. اگر قصد دارید طراحی سایت فروشگاهی، طراحی سایت شرکتی یا طراحی سایت خبری کنید، یک کدام از آنها و برخی اوقات مخلوطی از آنها به کار شما خواهد آمد.
در پایان اگر سؤال و ابهامی برای شما باقی ماند، میتوانید از قسمت نظرات آن را پرسیده تا در سریعترین زمان به شما پاسخ دهیم.
۴ دیدگاه. ارسال دیدگاه جدید
سلام ممنون از مقاله خوب و کاربردیتون
به نظرم من که میخوام طراح سایت بشم، پایتون میتونه مناسب باشه؟ ممنون میشم راهنماییم کنید
سلام وقت بخیر
برای طراحی سایت ابتدا html و css و java script را یاد بگیرید. بعد از پایتون یا php گزینه ی مناسبی است.
به نظرم در برنامه نویسی بهترین نداریم. هر زبانی کاربرد خودشو داره که باید با توجه به خواسته های خودمون از اون استفاده کنیم
سلام وقت بخیر
دقیقا هم همینطور است. زبان برنامه نویسی زمانی خوب است که بدانیم در کجا و برای چه موردی از آن استفاده کنیم